Asiantuntijat johtoon ja lisää tiedolla johtamista hyvinvointialueella

Taitava johtaja on enemmän kuin tulipalojen sammuttaja. Taitava asiantuntija tunnistaa ja ratkaisee ongelmia tehokkaasti. Asiantunteva johtaja on kuin ongelmia ennakoiva pelastaja. Erinomaiseksi johtajaksi tai asiantuntijaksi ei kukaan synny. Taitoa vaatii myös omien olettamusten ja uskomusten kyseenalaistaminen.

Sosiaalihuollon johtaminen on vaativaa. Korkeatasoinen johtaminen vaikuttaa asiakasturvallisuuteen, palveluiden laatuun ja henkilöstön työhyvinvointiin. Nämä taas luovat perustan voimaannuttavalle asiakaskokemukselle. Sosiaalihuollon johdossa on oltava vain ainoastaan alan ammattilaisia. Tämä peruslähtökohta on kirjattu myös sosiaalihuollon lainsäädäntöön.

Minä olen toiminut viime vuosina opettajana, johtajana ja mentorina. Eri rooleissa olen oppinut lisää itsestäni, heikkouksistani ja vahvuuksistani. Olen ollut väärässä, tehnyt virheitä ja pyytänyt anteeksi. Oikeanlainen asenne auttaa suurimpienkin haasteiden edessä. Yhteiskuntatieteellinen koulutus on antanut minulle tietoja ja taitoja toimia hyvin erilaisissa tehtävissä työelämässä. Näitä ovat muun muassa kriittinen ajattelu, suurten kokonaisuuksien hahmottaminen sekä yhteiskunnallisten ilmiöiden ymmärtäminen.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden kinkkisiä ongelmia ei kukaan pysty ratkaisemaan yksin. Lisäksi emme voi aina luottaa aikaisempiin kokemuksiimme. Uusia ideoita ja ratkaisuja on haettava yhteistyössä eri alojen osaajilta (1). Esimerkiksi tulevaisuuden sote-keskusten käytännön onnistuminen ja vaikuttavuus perustuvat asiakkaiden hyvinvointiongelmien ratkaisemiseen oikea-aikaisesti, vaikuttavilla ja toimivilla palveluilla. Hyvinvointialueen taas on hyödynnettävä alueen muita keskeisiä toimijoita, kuten korkeakouluja.

Päätösten tulee perustua oikeaan tietoon. Tiedolla johtaminen on ajantasaisen ja laadukkaan tiedon hyödyntämistä johtamisessa ja päätöksenteossa. Tutkijan koulutuksen saaneena olen oppinut ajattelemaan kriittisesti ja kyseenalaistamaan käytössäni olevat tiedot. Liian usein tiedolla johtaminen tapahtuu menneisyyden perusteella. Liian usein informaatiosta tehdään myös vääriä johtopäätöksiä tai yleistyksiä. Suuren muutoksen edellä on Kainuussakin aika vaihtaa näkökulma menneestä tulevaan ja panostaa tulevaisuuteen. Kainuu on nähtävä kokonaisuutena, kuntarajoista välittämättä. Monipuolinen ja keskusteleva toimintapa luottamushenkilöiden ja johtavien viranhaltijoiden kesken on edellytys monipuolisen tiedon käytölle päätöksenteossa (2).

Esimerkiksi ihmisiin kohdistuvien vaikutusten arviointia kannattaa päätöksenteossa laajentaa yrityksiin kohdistuvien vaikutusten arviointiin. Päätöksenteossa tulee hyödyntää tietoa ja ongelmanratkaisussa tieteellisiä menetelmiä. Nyt on aika päästää irti menneisyyden menettelytavoista.  Meidän on jälleen uudesta luotava maa.

  1. Epstein, D. (2019). Range: Why Generalists Triumph in a Specialized World. Macmillan.
  2. Niiranen, V. (2011). Arviointitieto ja sen käyttöala kuntien päätöksenteossa. Hallinnon tutkimus 30(4), s. 313-324. Viitattu 8.12.2021. https://journal.fi/hallinnontutkimus/article/view/99379/57084

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s