Viikonloppuprojekti: lastenkirja köyhyydestä

Tiesitkö, että kaikilla kajaanilaisilla on elämässään joka päivä kaksi tuntia enemmän aikaa (Kajaanin aikavyöhyke 26/7)? Tästä kertyy joka viikko ja kuukausi valtavasti ylimääräistä aikaa. Monella onkin suuria ongelmia saada kaikki tämä vapautunut aika käytettyä.

Minä aloitin viime syksynä lastenkirjan tekemisen. Aihealueeksi valikoitui köyhyys, koska Suomessa lastenkirjat eivät käsittele köyhyyttä (mm. Yle uutiset: köyhyys ei lastenkirjoissa näy ja HS: Uusissa lastenkirjoissa todellista köyhyyden kuvausta kartetaan, ettei kenelläkään jää paha mieli). Tämä on minusta erikoista, sillä Suomessa on ennätysmäärä köyhyydessä eläviä lapsia, arviolta noin 120 000 – 150 000.

Kirja sai alkunsa, kun valmistelin opetusta Kajaanin AMK:n sosionomiopiskelijoille. Eräs keskeinen taito, johon opiskelijat perehtyivät heti ensimmäisten kuukausien aikana on näkökulman vaihtaminen.

Johannes ja ajatusleikki -kirja kuvaa syrjään joutumista ja köyhyyttä kunnioittavasti, lapsen ja perheen silmin. Teos on lämminhenkinen kuvaus köyhän lapsiperheen arjesta – siitä miten elämä kantaa ja maailman tärkeimmät asiat ovat ilmaisia. Näkökulman vaihtaminen tarjoaa onnen ja rauhan hetkiä.

Kirja rakentuu yhden viikon tapahtumien ympärille, jossa joka päivä tapahtuu jotakin mielenkiintoista. Lastenkirja perustuu tutkimustietoon ja sen on rakenteeltaan monitasoinen (mm. filosofia, psykologia, yhteiskunta).

Haluatko tietää, mikä oli kustantamojen vastaus? Valitettavasti tekstille ei ole tilaa julkaisuohjelmassa.

Viikonloppuprojektini siis jatkuu – enää projektista puuttuu lopullinen kuvitus sekä kustantaminen.

Projektin etenemistä voit seurata verkkosivuillani, ks. osa 2 ja osa 3.

Yksi ajatus artikkelista “Viikonloppuprojekti: lastenkirja köyhyydestä

  1. Paluuviite: Viikonloppuprojekti: lastenkirja köyhyydestä osa 2 – Matti Heikkinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s