Varhaiskasvatus – vain parasta lapsillemme

Jokainen lapsi on arvokas ja lapset ovat meidän paras toivo tulevaisuutta varten.

Suomalainen varhaiskasvatus on erittäin korkealaatuista. Varhaiskasvatus on kokonaisuus, jossa pedagogisesti painotetaan kasvatusta, opetusta ja hoitoa. Samalla varhaiskasvatus luo pohjan lasten laaja-alaiselle osaamiselle ja koko yhteiskunnan paremmalle tulevaisuudelle. Varhaiskasvatus on viime vuosina ollut merkittävien panosten kohde. On vain ajan kysymys, että esiopetus laajenee kaksivuotiseksi.

Vaikka suomalaisten syntyvyys on merkittävästi laskenut, yhä useampi lapsi osallistuu varhaiskasvatukseen – keskimäärin noin 80 % 1–6-vuotiaista lapsista. Varhaiskasvatus on samalla hyvä esimerkki julkisesta palvelusta, jossa vanhemmat pääsevät valitsemaan. Suomessa on maakuntia, kuten Pohjois-Pohjanmaa, jossa palveluseteliä hyödynsi lähes joka neljäs vanhemmista valitessaan parhaan vaihtoehdon lapselleen.

Huolestuttavana sen sijaan voidaan pitää varhaiskasvatuksen pahenevaa työvoimapulaa ja henkilöstön riittävyyttä. Kuntaliitto on arvioinut, että vuoteen 2030 mennessä kansallisesti tarvitaan yli 18 000 opettajaa ja sosionomia lisää varhaiskasvatukseen, mikäli varhaiskasvatukseen osallistuu yhä useampi lapsi. Alalla työskentelee myös paljon työntekijöitä, joilta puuttuu muodollinen pätevyys työhön. Arvion mukaan lainmukaista henkilöstörakennetta on mahdotonta saavuttaa nykyisillä koulutusrakenteilla.

Lainsäädäntöä on tarvittaessa muutettava ja tarkistettava, jotta korkeakoulutetun henkilöstön suhteellinen osuus säilyy. Ammattiliittojen mielipiteet jakautuvat jyrkästi kahteen leiriin – opettajat kannattavat koulutusmäärien lisäämistä, sosiaalialan ammattilaiset tarkempaa työnjakoa ja lastenhoitajat haluavat lisää lastenhoitajia. Kaikki vaatimukset harvoin toteutuvat yhtä aikaa, kuten työehtosopimusneuvotteluissa vuonna 2022 nähtiin.

Minun mielestäni maailman parhaan varhaiskasvatuksen kehittämistä on jatkettava määrätietoisesti. Jotta 2030-luvun työvoimapulaan vastataan oikea-aikaisesti, on mahdollisimman pian luotava joustavia koulutuspolkuja opettajan tehtäviin. Siirtymäaikoja on tarvittaessa pidennettävä. Samalla on huolehdittava päiväkodin johtajien riittävyydestä. Ei tule unohtaa työoloja ja palkkausta, sillä vain hyvinvoivat aikuiset luovat parhaat kasvun edellytykset lapsillemme. Laadukas varhaiskasvatus on myös arvovalinta – pidetään yhdessä huolta tulevaisuudesta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s