Onko Nato kultakaivos Kainuulle?

Suomen Nato-jäsenyys alkaa olla loppusuoralla. Suomesta tulee Pohjois-Atlantin puolustusliiton itärajan vartija, kun Suomi hyväksytään Naton jäseneksi. Suomen erityistä roolia korostaa tulevina vuosikymmeninä Barentsin alueen ja laajemmin arktisen alueen strateginen merkitys. Arktisen alueen kautta kulkeva merenkulku kasvaa merkittävästi tulevina vuosikymmeninä. Tämän vuoksi myös Suomen merkitys korostuu.

Suomen ja Kainuun tulee olla aktiivinen, jotta puolustusliiton siviili- ja sotilasyksiköitä sijoittuu myös Suomeen. Kainuun alue sopii erinomaisesti maantieteelliseksi sijoituskohteeksi siviili- ja sotilasyksiköille sekä kaikelle muulle yhteistyölle. Kainuun alueella on paljon sotilaallista kyvykkyyttä ja toimijoita, kuten Kainuun prikaati ja Kainuun rajavartiosto. Lisäksi Kainuun alueella olevat ampuma- ja harjoitusalueet (Vuosanka) mahdollistavat monipuolisen sotilasyhteistyön harjoittelun.

Kainuun haastava maastoympäristö ja lumiset talviolosuhteet tarjoavat erinomaisen harjoitteluympäristön kansainvälisille sotilasjoukoille. Myös Kainuun läheisyys Venäjän rajalle on tärkeä tekijä. Tämä mahdollistaa nopean reagoinnin tilanteisiin, jotka liittyvät Venäjän toimintaan Itämeren ja Suomen lähellä.

Mahdollinen sotilas- ja siviiliyhteistyö parantaa myös Kainuun alueen maantieteellistä saavutettavuutta ja voi osaltaan varmistaa lentoliikenteen jatkuvuuden Kainuuseen. Hyvät liikenneyhteydet ja Kainuun parempi saavutettavuus lisäävät elinvoimaa ja alueen yritysten toimintaedellytyksiä.

Olisiko nyt oikea aika päivittää Kainuun maakuntaohjelma ja lisätä asia alueelliseen edunvalvontaan?

(julkaistu Kainuun Sanomissa 25.2.2023)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s