Sähköpyörät kuuluvat kaikille meille

Polkupyörä on yleensä ensimmäinen kulkuväline, jota opimme käyttämään lapsena. Onkin omituista, että valtiovalta ei tue pyöräilyä ja erityisesti sähköpyöräilyä nykyistä enemmän. Suomalaisten ikääntyessä tarvitaan yhä enemmän keinoja lisätä väestön liikuntaa.

Sähköpyörien kehitys on ollut viime vuosina erittäin nopeaa. Eri arvioiden mukaan sähköpyöräily edistää terveyttä ja säästää luontoa. Sähköpyöräily on selkein liikkumisen megatrendi tällä hetkellä. Sähköpyörä on helppo ja ympäristöystävällinen kulkuväline, sillä se on päästötön liikkumismuoto. Sähköpyöräily sopii myös heikompikuntoisille ja säännöllistä liikkumista aloitteleville.

Suurin este sähköpyörän hankkimiselle on sen korkea hankintahinta. Lisäksi pyörän lataaminen ja säilyttäminen voivat olla hidasteita. Myös mahdollinen pyörävarkaus huolettaa monia. Nykyään tarjolla on myös sähköpyöriä, jotka soveltuvat tavaroiden ja usean ihmisen kuljettamiseen (ns. rahti- ja tavarapyörät). Siksi sähköpyörä on samalla täydellinen vaihtoehto uuden tai toisen auton hankkimista pohtivalle. Sillä voi helposti myös korvata vanhan auton.

Suomessa aikaisemmin käytössä ollut autojen romutuspalkkion tulisi olla suurempi, kun auton sijaan hankitaan sähköpyörä. Romutuspalkkio tulee jatkossa voida käyttää myös jo olemassa olevan polkupyörän sähköistämiseen. Nykymuodossaan valtion verovapaa työsuhde-etu pyöriin kohdentuu vain työssä käyviin ja vain pieni osa työnantajista on ottanut käyttöön pyöräedun.

Suomen kannattaisi ottaa mallia pyöräilyn mallimaasta Hollannista ja laajentaa aikaisempia kokeiluja pyöräilyn lisäämiseksi. Yhtä aikaa on edistettävä työmatkojen korvaamista pyöräilyllä ja kaiken ikäisten ihmisten pyöräilyä.

Sähköpyöräily on mitä parhain terveysliikunnan muoto varsinkin työikäisille ja ikääntyneille. Tämän vuoksi sähköpyörät kuuluvat kaikille ja sähköpyöräilyä tulee edistää kaikin mahdollisin keinoin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s