Hyvinvointialueen arvot luovat luottamusta

Kainuun hyvinvointialueen valmistelussa alkaa keskustelu arvoista. Hyvinvointialueen tuleva strategia rakentuu yhteisille arvoille. Julkinen keskustelu arvoista on tärkeää, sillä arvot luovat luottamusta. Luottamus on yhteistoiminnan liimaa ja osa yhteistä sosiaalista pääomaa. Kainuun hyvinvointialueen on johdonmukaisesti ja aidosti lunastettava sille asetetut odotukset.

Odotettavissa on myös arvoristiriitoja. Heikoimmillaan käy niin, että Kainuun hyvinvointialueella on keskenään ristiriidassa olevia arvoja. Ristiriitoja aiheuttaa tilanteet, joissa kaikki arvot eivät voi toteutua yhtä aikaa. Arvojen vastainen toiminta voi karkottaa niin työntekijöitä kuin asiakkaita.

Kainuun hyvinvointialueen arvojen lähtökohdaksi on otettava meitä ihmisiä yhdistävät tekijät ja yhdenvertaisuus. Ympärillämme oleva eriarvoisuus on merkki epätyydyttävästi järjestetystä yhteiskunnasta.

Kainuun hyvinvointialueelle sopii erinomaisesti seuraavat itseisarvot: oikeudenmukaisuus, viisaus ja hyvinvointi. Lisäksi tarvitsemme välinearvona tehokkuutta, jotta saavutamme muut arvot. Kun järjestämme palvelut tehokkaasti, voimme saavuttaa enemmän hyvinvointia.

Universalismin periaatteet ovat rapautuneet Suomessa, kun eritasoisia julkisesti tuettuja palveluita tarjotaan eri järjestelmissä eri väestöryhmille erilaisin kustannuksin. Sosiaalipolitiikassa universalismilla tarkoitetaan yleensä palveluja tai etuuksia, joihin kaikilla on yhtäläinen oikeus ja jotka rahoitetaan verovaroin.

Olemme ylläpitäneet terveydenhuollon asiakasmaksupolitiikalla terveyden eriarvoisuutta jo vuosia. Työterveyshuolto on potilaalle maksutonta, mutta perusterveydenhuollon käynneistä peritään edelleen maksuja. Oikeudenmukaisuudesta on pidettävä erityistä huolta, koska sen rapautuessa myös luottamus palvelujärjestelmään horjuu (ks. kuvio alla).

Viisautta on sote-palvelujen kustannusten ja säästöjen tarkastelu pitkällä aikavälillä. Ehkäisevien toimien vaikutukset tulevat näkyviin usein vasta vuosikymmenien päästä.

Hyvinvointi ja hyvä elämä kuuluu kaikille. Erityistä huomiota tulee kiinnittää haavoittuvimpiin ryhmiin. Palvelujen toteutumista erilaisten haavoittuvien ryhmien osalta voidaan käyttää koko palvelujärjestelmän toiminnan oikeudenmukaisuuden arvioinnissa. Palveluita on oltava tarjolla väestön tarpeiden mukaan.

Lisäksi meidän tulee käydä perinpohjaista julkista ja poliittista keskustelua palveluiden oikeudenmukaisuuden ja voimavarojen kohdentamisen periaatteista, menettelytavoista ja kriteereistä. Tämä lisää päätöksenteon avoimuutta ja luo luottamusta sekä ehkäisee ristiriitoja.

Arvoista on hyötyä vain, jos meillä kaikilla on yhteinen käsitys arvojen sisällöistä ja merkityksestä. Luotettava hyvinvointialue syntyy yhdessä – osallistu sinäkin keskusteluun.

Kuvio. THL (2022) on laatinut sairaalahoitojaksoja kuvaavan eriarvoisuusmittarin. Kuvion perusteella avohoito ei tavoita kaikkia väestöryhmiä heidän hoidon tarpeensa mukaisesti. (Linkki indikaattoriin).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s